Efterrättspaj är alltid gott, tycker jag. Älskar både själva "degen" (färdiggräddad) och fyllningen.
Jag har ett gammalt grundrecept som jag fått av mamma, som egentligen är en äppelpaj, men själva pajbotten blir alltid så bra, så vad jag än fyller den med så har jag alltid samma botten:
150 g smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl (jag brukar oftast ta hälften vetemjöl, hälften grahamsmjöl)
1 tsk bakpulver
Blanda ihop och tryck ner degen i botten och på kanterna av en smord form.
Ananasfyllning:
500 g krossad ananas
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda ihop ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda sedan i den avrunna krossade ananasen. Häll i pajskalet och grädda i mitten av ugnen 175° i ca 40 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Mums!
Jag tycker att pajen är mustigare och godare dagen efter man bakat den, så här är det bra att förbereda om det går!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar