söndag 16 december 2012

Vaniljsmörkola


100 g     smör
2 dl        vispgrädde
3 dl        strösocker
1 dl        ljus sirap
2 tsk      vaniljsocker
1,5 tsk    havssalt

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ner resten av ingredienserna (utom havssaltet) och låt koka utan lock i 15-30 min. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att se när kolan är färdig. Häll i havssalt och rör inte om. Häll upp kolan på en oljad plåt och låt svalna. Klipp eller skär i småbitar och slå in i smörpapper. Förvara kallt.

Jättesmarrig kola! Jag råkade dock överdosera oljan på plåten, så jag fick ägna en del onödig tid åt att försöka få bort det... så se upp med att ha för mycket olja där alltså. Gillar man inte kombon sött-salt, så kan man såklart strunta i havssaltet. Jag hade nog i lite för mycket av den varan också - ska vara lite försiktigare nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar