lördag 23 februari 2013

Marinerad kyckling med rotfrukter i ugn


1               kyckling eller 4 kycklingfiléer
700 g        potatis
2-3            morötter
2               gula lökar
2 msk       olivolja
1 tsk         salt

Marinad
2-3          vitlökar
1 tsk        timjan i kruka
1 knippa  persilja
1              citron, finrivet skal och saft
0,5 dl       olivolja
1 tsk         salt 

Gör först marinaden. Pressa vitlöken och hacka timjan och persilja. Blanda ihop vitlök, timjan, persilja, finrivet citronskal, citronsaft, olivolja och salt i en bunke. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg den i marinaden i dubbla plastpåsar och ställ kallt.

Skrapa potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär dem på längden i jämntjocka bitar. Skala löken och dela i klyftor. Olja en ugnsäker form. Lägg i grönsakerna, salta och rör om. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 15 min i 250°. Lägg sedan kycklingbitarna och all marinad ovanpå och stek i ytterligare 30 min.

Snabblagat och enkelt! Även fettsnålt. Kycklingen marineras under tiden man pysslar med det andra, om man inte har hunnit (eller tänkt på) att marinera den något tidigare. Jag har använt kycklingfiléer som jag delat i 4-5 mindre bitar. Har också använt frysta örtkryddor, och med färska blir det säkert ännu godare. Har lagat denna rätt två gånger, och ena gången hade jag ingen sås (funkade ok) och andra gången hade jag en kall sås med lätt-creme fraiche, riven ingefära, örtkryddor och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar