tisdag 23 oktober 2012

Tigerkaka


200 g     smör
2,5 dl     socker
3            ägg
4 dl        vetemjöl
1 tsk       bakpulver
1 dl        mjölk eller grädde
2 msk     kakao
1 msk     vaniljsocker

Smörj och bröa en form, ca 1,5 liter. Rör matfettet och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, och mjölken/grädden. Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och slutligen resten av den ljusa. Dra med gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 1 timme.

En klassiker som Tigerkakan är aldrig fel! Mycker smör i den här kakan, men ska det vara gott så får det vara så. Man behöver ju inte ta grädden då, utan lättmjölk duger finfint för att kompensera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar